“Azərbaycan multikulturalizminin ədəbi-bədii qaynaqları” kitabının təqdimatı olub Mart 11, 2016 | 08:20 / Yeni nəşrlər

Martın 10-da AMEA Rəyasət Heyətində “Azərbaycan multikulturalizminin ədəbi-bədii qaynaqları” kitabının təqdimat mərasimi keçirilib.

Təqdimatdan öncə Rəyasət Heyətinin foyesində AMEA-nın Əlyazmalar İnstitutunun elmi fondunda saxlanılan elmi və bədii ədəbiyyat sərgisinə baxış keçirilib.

Tədbirdə çıxış edən AMEA prezidenti, akademik Akif Əlizadə Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzinin “Azərbaycan multikulturalizminin qaynaqları” seriyasının növbəti nəşri barədə məlumat verib. O, təqdim olunan nəfis tərtibatlı kitabda xalqımızın ən qədim dövrlərdən mənəviyyatına, düşüncəsinə hopmuş tolerantlığın əksi olan ədəbi-bədii nümunələrin toplandığını qeyd edib.

AMEA rəhbəri vurğulayıb ki, 2016-cı ilin ölkəmizdə “Multikulturalizm ili” elan edilməsi tolerantlığın Azərbaycanın dövlət siyasətinə və həyat tərzinə, demokratik dəyərə çevrildiyini bir daha təsdiqləyir. Bu, olduqca mühüm hadisədir və yalnız Azərbaycan üçün deyil, həm də beynəlxalq aləm üçün böyük əhəmiyyət daşıyır.

Sonra çıxış edən AMEA-nın vitse-prezidenti, akademik İsa Həbibbəyli multikulturalizmin tarixindən və multikulturalizm siyasətinin meydana gəlməsindən danışıb. Prezident İlham Əliyevin Azərbaycanda multikulturalizm ənənələrinin qorunmasına yönələn çoxcəhətli siyasətindən söz açan akademik İ.Həbibbəyli bu sahədə ümummilli lider Heydər Əliyevin xidmətlərini xüsusi vurğulayıb. Bildirib ki, Ulu Öndərin təşəbbüsü ilə bu məsələ hüquqi sənədlərdə, o cümlədən Azərbaycan Respublikasının Konstitusiyasında əksini tapıb. Multikulturalizm siyasətinin əsasını təşkil edən tolerantlıq prinsipi Azərbaycan Konstitusiyasının bir sıra maddələrində aydın təsbit olunub.

Multikulturalizm dəyərlərinin Azərbaycan modeli haqqında danışan akademik İsa Həbibbəyli AMEA-da ötən ildən multikulturalizm ilə bağlı elmi araşdırmaların aparıldığını, fəlsəfə doktoru və elmlər doktoru proqramları çərçivəsində elmi fəaliyyətlə məşğul olanlar üçün multikulturalizm üzrə elmi-tədqiqat mövzularının daha çox diqqət mərkəzində saxlanıldığını bildirib.

“Azərbaycan multikulturalizminin ədəbi-bədii qaynaqları” kitabının əhəmiyyətindən danışan akademik bu əsərdə klassik şair və yazıçılarımızın yaradıcılığına fərqli yanaşmanın olduğunu, nəşrin mövzu aktuallığı ilə seçildiyini diqqətə çatdırıb. AMEA-nın vitse-prezidenti qeyd edib ki, kitabda Azərbaycan ədəbiyyatının bütün dövrlərində (1920-ci illərədək) yazıb-yaradan sənətkarların əsərlərində əksini tapan multikultural, tolerant dəyərlər bir kontekst daxilində toplanıb. Oxucu bu nəşrdə klassik şair və yazıçılarımızı tamamilə yeni bir rakursda görəcək.

Bildirilib ki, kitabda 2 dastan və 75 müəllif haqqında kiçik oçerklərdə multikultural dünyagörüşümüz barədə geniş məlumat verilir. Həmçinin bu topluda ərəb-fars sözlərinin və bəzi köhnəlmiş sözlər və terminlərin də izahı verilir. Kitabın tərtibində 100-ə yaxın elmi və bədii ədəbiyyata istinadlar edilmişdir.

Tədbirdə çıxış edən Folklor İnstitutunun direktoru, AMEA-nın müxbir üzvüMuxtar İmanovƏdəbiyyat İnstitutunun elmi işlər üzrə direktor müavini, professor Məmməd ƏliyevFəlsəfə və Hüquq İnstitutunun elmi işçisi, fəl.ü.f.d.Elsevər SəmədovƏlyazmalar İnstitutunun elmi katibi, fil.ü.f.d., dosent Əzizağa Nəcəfov nəşrin məziyyətindən danışıblar, kitabın Azərbaycanın multikulturalizm siyasətinə töhfə olduğunu söyləyiblər.

Sonda Azərbaycan Respublikasının Millətlərarası, Multikulturalizm və Dini Məsələlər üzrə Dövlət müşaviri, kitabın elmi redaktoru, “Ön söz” və yekun sözünün müəllifi, akademik Kamal Abdulla çıxış edərək Azərbaycan multikulturalizminin ədəbi-bədii qaynaqları, Azərbaycan multikulturalizminin elmi-fəlsəfi və publisistik qaynaqları, o cümlədən Azərbaycan multikulturalizminin siyasi qaynaqları haqqında danışıb.

Akademik Kamal Abdulla bildirib ki, bu kitab vasitəsilə hər şairin yaradıcılığının fonunda onun öz dövrünün ab-havası, nəfəsi duyulur, multikultural-ictimai kardioqramması çəkilir. Kitab Azərbaycanın multikultural vizit kartı kimi hazırda ingilis və rus dillərinə tərcümə edilir.

Sonda akademik K.Abdullayev kitabın hazırlanmasında əməyi olan hər kəsə təşəkkürünü bildirib.