Akademik Rafael Hüseynov UNESCO-da “Böyük Çöl: mədəni mirası və dünya tarixində rolu” beynəlxalq Forumunun panel müzakirələrində iştirak edib May 16, 2019 | 10:41 / Mühüm hadisələr

Parisdə UNESCO-nun mənzil-qərargahında Beynəlxalq Türk Akademiyasının (TWESCO) “Böyük Çöl: mədəni mirası və dünya tarixində rolu” adlı beynəlxalq Forumun “Türk sivilizasiyası və onun dünya mədəniyyətinə töhfələri” adlı ikinci panelində AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin direktoru, akademik Rafael Hüseynov çıxış edərək “Böyük Çöl” konsepsiyası, bu məkandakı dəyərlər, tendensiyalar, azərbaycanlı mütəfəkkirlər haqqında fikirlərini bölüşüb.

Paneldə böyük mütəfəkkir İmadəddin Nəsiminin fəlsəfi düşüncələri, onun təsir dalğalarının Orta Asiyadan Qafqaza, Anadoludan ərəb ölkələrinə qədər yayılması diqqətə çatdırılıb. R.Hüseynov öz dövrünün ensiklopedik şəxsiyyətlərindən olan Əhməd bəy Ağaoğlunun, Mustafa Kamal Atatürkün türk xalqlarının mədəni irsi və dünya tarixində rollarından söz açıb. Böyük Çöl və İpək Yolunun hər birinin qloballaşma, eləcə də mədəniyyət transformasiyasının reallaşması üçün məhsuldar bir mühit yaratmasından danışıb.

Forumun panel müzakirələrində ABŞ, Fransa, Rusiya, Böyük Britaniya, Niderland, Türkiyə, Hindistan, Qazaxıstan, Qırğızıstan, Özbəkistan universitetlərinin tədqiqatçıları Böyük Çölün əhatə etdiyi türkdilli xalqların tarixi, mədəniyyəti, dünya mədəniyyət xəzinəsinə töhfələri ilə bağlı fikirlərini bölüşüblər.

Forum çərçivəsində təşkil olunmuş üç paneldə türk xalqları və dövlətlərinin dünya sivilizasiyasına, universal mədəni dəyərlərin formalaşmasına verdiyi töhfələr elmi cəhətdən müzakirə edilib, müzakirələr zamanı “Türk tarixi” xəritəsi təqdim olunub.