Kürdəmir şəhər 3 saylı tam orta məktəbdə Məhəmməd Hadinin anadan olmasının 140 illiyi münasibətilə tədbir keçirilib + Foto May 17, 2019 | 16:09 / Konfranslar, İclaslar

AMEA N.Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin Aran Regional filialı Kürdəmir şəhər 3 saylı tam orta məktəbdə XX əsr Azərbaycan şeirində mütərəqqi romantizm cərəyanının görkəmli nümayəndələrindən olan Məhəmməd Hadinin anadan olmasının 140 illiyi münasibətilə tədbir keçirib.
Tədbirin aparıcısı muzeyin Aran Regional filialının müdiri, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Yaqut Bahadurqı türk, Şərq və Avropa ədəbiyyatlarını, fəlsəfəsini dərindən mənimsəyərək şeirlərində yaradıcı şəkildə əks etdirməsindən, orijinal şair kimi ədəbiyyat tariximizdə özünə layiqli yer tutmasından danışıb. O, 1902-ci il Şamaxı zəlzələsindən sonra Hadinin Kürdəmirə köçərək müəllimlik fəaliyyəti ilə məşğul olmasından və 116 yaşlı bu məktəbin onun təşəbbüsü və təşkilarçılığı ilə tikilməsindən bəhs edib.
Daha sonra məktəbin dil-ədəbiyyat müəllimi Əsbət Musayeva ömrü boyu bütün varlığı ilə doğma Azərbaycana bağlı olan, xalqı üçün azad günlər arzu edən ölməz sənətkarın fəlsəfi görüşlərindən, öz əsərlərində haqsızlığa, ədalətsizliyə etirazından, dövrünün siyasi-ictimai hadisələrinə, mövcud quruluşun yaramazlığına, despotizmə, ətalətə, geriliyə etiraz etməsindən danışıb.
Tədbirdə publisist Tofiq Abdullayev, tarixçi-araşdırmaçı Ağa Zeynalov çıxış edərək Məhəmməd Hadinin Kürdəmirdə yaşadığı, işlədiyi dövrlərdən əldə etdikləri qiymətli məlumatları tədbir iştirakçılarına çatdırdılar.
Sonda məktəbin təlim-tərbiyə işləri üzrə direktor müavini Əli Ağayev çıxış edərək Hadi yadigarı olan məktəbin tarixindən, ənənələrindən, ilkin fəaliyyətini əks etdirən sənəd və şəkillərdən bəhs edib. O, dövlətimizin Məhəmməd Hadinin şəxsiyyətinə və yaradıcılığına verdiyi yüksək dəyərdən, onun seçilmiş əsərlərinin Azərbaycan dilində və latın qrafikası ilə kütləvi tirajla nəşr edilərək ölkə kitabxanalarına hədiyyə edilməsindən, adının küçə və məktəblərə verilərək əbədiləşdirilməsini vurğulayıb.