Görkəmli bəstəkar Vasif Adıgözəlovun yaşadığı evin qarşısında barelyefi açılıb Fev 19, 2020 | 14:28 / Mühüm hadisələr

Fevralın 18-də Azərbaycanın görkəmli bəstəkarlarından biri, Xalq artisti, Dövlət mükafatı laureatı, “Şöhrət” və “İstiqlal” ordenli, professor Vasif Adıgözəlovun yaşadığı evin qarşısında barelyefinin açılışı olub.

Açılış mərasimində dövlət və hökumət üzvləri, tanınmış elm və mədəniyyət xadimləri iştirak ediblər.

Tədbirdə Azərbaycanın Rusiyadakı səfiri, görkəmli bəstəkar və müğənni, Xalq artisti Polad Bülbüloğlu, Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin direktoru, akademik Rafael Hüseynov, Xalq yazıçısı Anar və istefada olan polis general-mayoru Kamil Məmmədov çıxış edərək Vasif Adıgözəlovla bağlı xatirələrini bölüşüb, bəstəkarın keçdiyi sənət yolundan, bənzərsiz istedadı və təkrarsız üslubundan bəhs ediblər.

Bildirilib ki, Vasif Adıgözəlovun yaradıcılığı geniş və rəngarəngdir. Onun müxtəlif musiqi janrlarında yazdığı sənət əsərləri geniş dinləyici kütləsinin rəğbətini qazanıb. Bəstəkar 2 operanın – “Ölülər” və “Natəvan”, 6 musiqili komediyanın - o cümlədən “Nənəmin şahlıq quşu”, bəstəkar Ramiz Mustafayevlə birgə yazdığı “Hacı Qara”, “Boşanaq - evlənərik”, “Aldın payını, çağır dayını”, həmçinin “Odlar yurdu”, “Qarabağ şikəstəsi”, “Çanaqqala-1915”, “Qəm karvanı” oratoriyalarının, 3 simfoniyanın, “Segah” muğam-simfoniyasının, “Mərhələlər”, “Afrika mübarizə edir” simfonik poemalarının, 5 instrumental konsertin, çoxlu sayda kamera-instrumental əsərlərinin, 100-ə qədər mahnı və romansın, dram tamaşalarına və kinofilmlərə yazılmış musiqinin müəllifidir.

Vurğulanıb ki, görkəmli bəstəkarın müxtəlif janrları əhatə edən yaradıcılığının çox hissəsini fortepiano üçün musiqi təşkil edir. O, piano və orkestr üçün 3 “Konsert”in, skripka və orkestr üçün, violonçel və orkestr üçün konsertin müəllifidir.

Daha sonra Xalq artisti Yalçın Adıgözəlov çıxış edərək atasının yaradıcılığına göstərilən diqqətə görə dövlət başçısına təşəkkürünü bildirib.

Sonda müəllifi heykəltəraş Aslan Rüstəmov olan barelyefin açılışını bildirən qırmızı lent kəsilib.