Muzeydə Əbdürrəhim bəy Haqverdiyevin 150 illik yubileyinə həsr olunan elmi sessiya keçirilib + Foto Dek 08, 2020 | 18:09 / Konfranslar, İclaslar

AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyində Azərbaycan ədəbiyyatının görkəmli nümayəndəsi, böyük dramaturq, nasir, publisist və teatr təşkilatçısı Əbdürrəhim bəy Haqverdiyevin 150 illik yubileyi elmi sessiya ilə qeyd olunub.

Tədbiri giriş sözü ilə açan muzeyin elmi işlər üzrə direktor müavini, filologiya elmləri doktoru, professor Xatirə Bəşirli “Əbdürrəhim bəy Haqverdiyev və maarifçi realist ədəbiyyat” mövzusunda məruzə ilə çıxış edib. O, bildirib ki,  Əbdürrəhim bəy XIX-XX yüzillər Azərbaycan tarixində həm millət təəssübkeşi siyasi xadim, həm də mahir qələm ustadı kimi ad qazanıb. Vurğulayıb ki, görkəmli ədib ədəbiyyat salnaməmizdə dramaturgiya və satirik nəsrin, publisistikanın parlaq simalarındandır.

Xatirə Bəşirli qeyd edib ki, Nizami muzeyinin maarifçilik əsri və “Molla Nəsrəddin” məktəbinə həsr olunmuş ekspozisiya zallarında Əbdürrəhim bəy Haqverdiyevin çoxşaxəli yaradıcılıq irsini, ömür yolunu tanıdan xüsusi guşə yer almaqdadır.

Daha sonra muzeyin  Ekspozisiyanın qorunması, izahı və audio müşaiyətin təmini şöbəsinin böyük elmi işçisi, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Sevinc Heydərova “Nizami muzeyinin ekspozisiyasında Əbdürrəhim bəy Haqverdiyev irsinin təbliği və təqdimi” adlı məruzə ilə çıxış edib. O, ədibin xalqına bağlılığı, dramaturgiyası, satirik hekayə və publisistik əsərlərindən bəhs edib. Bildirib ki, Ə.Haqverdiyevin əsərlərinin bədii dil və üslub xüsusiyyətlərini, obrazlar qalereyasını yüksək qiymətləndirən professor Mir Cəlal Paşayev onu “yeriyən Azərbaycan” adlandırmışdır.

Sessiya muzey əməkdaşlarının Ə.Haqverdiyevin fəaliyyəti, həmçinin şəxsi əşyalarının tarixçəsi haqqında fikir mübadiləsi ilə davam edib.