“Nizami İli” çərçivəsində növbəti onlayn mühazirə keçirilib + Foto İyun 16, 2021 | 10:53 / Konfranslar, İclaslar

AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin Xaqani Şirvani adına Aran regional filialı tərəfindən Azərbaycan farsdilli poeziyasının klassiki, orta əsrlər şərqinin ən böyük şairlərindən biri Nizami Gəncəvinin 880 illiyi  münasibətilə “Nizami İli” çərçivəsində növbəti onlayn mühazirə keçirilib.

Tədbirlər planında nəzərdə tutulduğu kimi, Aran regional filialının Rayon Təhsil şöbəsi ilə birgə “Qüvvət elmdədir! Başqa cür heç kəs, Heç kəsə üstünlük eyləyə bilməz... devizi altında təşkil etdiyi “Nizami mühazirələri”nin üçüncü toplantısı 15 iyun tarixində onlayn formatda baş tutub.

Tədbiri Aran regional filialının müdiri, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Yaqut Bahadurqızı açaraq dövrünün bir sıra ictimai və fəlsəfi məsələlərini yüksək formada əks etdirən, Yaxın Şərq xalqları bədii idrakının zirvəsi olan, yeni intibah ədəbiyyatının möhtəşəm abidələrini yaradaraq dünya ədəbiyyatı tarixində yeni bir tarixi dövr açan müdriklik zirvəsi Nizami Gəncəvi poeziyasının müxtəlif aspektlərdən öyrənilməsi və təbliğinin vacibliyindən danışıb. O, bu məqsədlə keçirilən mühazirələrin gənc nəslin Nizami irsinə marağının artırılması baxımından böyük əhəmiyyət kəsb etdiyini bildirib.

Sonra Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin Gənclər Şurasının sədri, AMEA N.Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin dissertantı Fərid Hüseyn “Tanımadığımız Nizami” mövzusunda məruzəsini təqdim edib.

Məruzəçi Nizami Gəncəvi əsərlərinin yeni rakursdan, fərqli metodoloji sistemlərlə təhlili məsələsinə toxunub. Bildirib ki, dahi şairin yaradıcılığı ənənəvi yaradıcılıq təkamülü metodologiyası ilə tədqiq edilməməli, onun obrazlar sistemi sadəcə əsərlərin yazılma illəri ilə bağlı sadədən mürəkkəbə prinsipi ilə şərh olunmamalıdır.

Nizami Gəncəvinin əsərlərindəki qadın surətləri vasitəsilə “Xəmsə”nin ideya kateqoriyalarından danışan Fərid Hüseyn həmin surətlərin Nizami düşüncəsinin, dünyabaxışı formulunun açılması baxımından vacibliyini qeyd edib. Eyni zamanda, məruzəçi “Sirlər xəzinəsi” əsərinin N.Gəncəvi yaradıcılığının özül əsəri olması, digər məsnəvilərinin ideyalarını adı çəkilən nümunədə icmal şəkildə əks etdirməsi kimi məsələlərdən danışıb.

Mühazirəyə Kürdəmir rayon ümumtəhsil məktəblərinin dil-ədəbiyyat müəllimləri, Nizami yaradıcılığına maraq göstərən məktəblilər və klassik poeziya həvəskarları qoşulublar.

Daha sonra F.Hüseyn dinləyicilərin suallarını cavablandırıb.

Sonda Kürdəmir rayon Təhsil şöbəsinin müdiri Rəfail Məmmədov təhsil işçiləri adından mühazirəçiyə və tədbirin moderatoruna təşəkkürünü bildirib.