Nizami muzeyində “Vətən savaşında Azərbaycan anası” adlı tədbir keçirilib + Foto Noy 05, 2021 | 05:41 / Konfranslar, İclaslar

AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyində Azərbaycan torpaqlarının işğaldan azad olunduğu 44 günlük şanlı Vətən müharibəsində qazanılan Zəfər gününə həsr olunmuş silsilə tədbirlər keçirilir.

Noyabr ayının 1-də  “Millətin əbədi iftixarı - Zəfər Günümüz” mövzusunda elmi sessiya keçirilib. Elmi sessiyada muzeyin baş direktoru akademik Rafael Hüseynov çıxış edərək 30 ilə yaxın erməni əsarətində olan torpaqlarımızın Müzəffər Ali Baş Komandan, Prezident İlham Əliyevin uğurlu diplomatiyası sayəsində Azərbaycan Ordusu tərəfindən azad edilməsini və qazanılan şanlı qələbənin, bu zəfərin xalqımızın tarixində qələbələrin, zəfərlərin ən ucasında dayandığını vurğulayıb.

4 noyabrda isə muzeyin Qadınlar Təşkilatının təşəbbüsü ilə “Vətən savaşında Azərbaycan anası” adlı elmi sessiya keçirilib. Qeyd edilən tədbir, eyni zamanda AMEA üzrə Qadınlar Təşkilatının “Vətən müharibəsində Azərbaycan qadını” adlı layihəsinin növbəti istiqamətlərindən biri olub. Nizami muzeyində onlayn formada baş tutan “Vətən savaşında Azərbaycan anası” tədbirinə Elmlər Akademiyasının nəzdində olan digər müəssisə və institutların əməkdaşları da qoşularaq II Qarabağ müharibəsinin ağrılı olduğu qədər də şərəfli hərb yolundan, bu yolun hələ lap başlanğıcında qazanılan böyük qələbələrdən bəhs ediblər.

“Vətən savaşında Azərbaycan anası” adlı elmi sessiyanı Nizami muzeyinin Qadınlar Təşkilatının sədri, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Sevinc Heydərova açaraq tədbir iştirakçılarını qarşıdan gələn 8 Noyabr Zəfər bayramı münasibətilə təbrik edib. Sonra Sevinc xanım Nizami muzeyinin Əfzələddin Xaqani Şirvani adına Aran Regional Filialının müdiri, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Yaqut Bahadurqızına “Qəhrəman oğulların, qəhrəman anaları” adlı məruzəsini təqdim etmək üçün söz verib. Bildirilib ki, Yaqut Bahadurqızı Aran filialının da yerləşdiyi Kürdəmir rayonunun şəhid ailələri ilə tək-tək görüşərək qəhrəman şəhid oğulları haqqında ailə üzvləri, qohum və dostlardan ətraflı məlumatlar toplamış, Kürdəmir igidlərinin xatirəsini əbədiləşdirən “Ölümü ömür seçənlər” kitabını yazmışdır. Kitabda 27 sentyabr 2020-ci ildə başlayan və 44 gün davam edən Vətən  müharibəsinində tarix yazmış, Vətən uğrunda qəhrəmancasına döyüşərək canını fəda etmiş 39 Kürdəmir şəhidindən bəhs olunur.

Müəllif çıxışında kitabın ərsəyəgəlmə zamanından bəhs edib, ünsiyyətdə olduğu, dərdini, hüznünü bölüşdüyü şəhid analarının əyilməz vüqarı, dəyanəti haqqında düşüncələrini diqqətə çatdırıb.

Sonra muzeyin Xurşidbanu Natəvan adına Qarabağ filialının kiçik elmi işçisi Məhsəti Əhmədovanın Ana məhəbbəti, ana vüqarı, ana mərdliyi zəfərimizin dayağı oldu”, “Qədim və Orta əsrlər Azərbaycan ədəbiyyatının tədqiq və təqdimi” şöbəsinin elmi işçisi Natəvan Bağırovanın “Azərbaycan qadını – zəfər simvolu” adlı məruzələri dinlənilib. Natəvan Bağırova həmçinin, Azərbaycan torpaqlarının düşmən tapdağından xilası zəfərini tərənnüm edən müəllif şeirlərini səsləndirib. Çıxışlar slayd və şəhidlərə həsr olunmuş video-roliklərin nümayişi ilə davam edib.

AMEA Qadınlar Şurası elmi sessiyada sədr  müavini, fəlsəfə üzrə fəlsəfə doktoru Mahrux Nəcəfli ilə təmsil olunub, Nizami Gəncəvi adına Ədəbiyyat Institutunun, Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin, digər institutların Qadınlar Təşkilatının nümayəndələri də iştirak edib.

Biofizika İnstitutu əməkdaşlarının da iştirak etdiyi tədbirdə institutun Qadınlar Təşkilatının sədri Əsmər Məmmədova “Azərbaycan tarixinə qızıl hərflərlə yazılan tarixi qələbə” adlı məruzə ilə çıxış edib. O,  bildirib ki, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti, Ali Baş Komandan cənab İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə qüdrətli Azərbaycan ordusunun 2020-ci il sentyabr ayının 27-dən başlayaraq böyük şücaət və əzmkarlıqla apardığı 44 günlük döyüş əməliyyatları işğal altında olan əzəli və əbədi vətən torpaqlarını düşmən tapdağından xilas etdi. 8 noyabr 2020-ci il Azərbaycan tarixinə şanlı Qələbə günü kimi həkk olundu.

Elmi sessiyanın sonunda filologiya elmləri doktoru, professor Xatirə Bəşirli çıxış edərək akademiyanın ən müxtəlif təşkilatlarından tədbirə qoşulmuş əməkdaşları qarşıdan gələn 8 Noyabr Zəfər günü münasibətilə təbrik edib, maraqlı çıxış və müzakirələrə görə minnətdarlığını bildirib.

Qeyd edildiyi kimi, AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyi qələbəmiz münasibətilə bir sıra tədbirlərdə iştirak edir. Bu kontekstdə “Ölümü ömür seçənlər” kitabı 7-ci Bakı Beynəlxalq Kitab Sərgisində, Zəfər günü münasibətilə keçirilən silsilə tədbirlər çərçivəsində AMEA nəşrlərinin sərgisində oxuyucuların diqqətinə təqdim edilib. Həmçinin, Ailə, Qadın və Uşaq Problemləri üzrə Dövlət Komitəsinin təşkilatçılığı ilə keçiriləcək kitab sərgisində “Ölümü ömür seçənlər” kitabının da imza günü baş tutacaq.