“Vətənim” verilişinin Xaqani Şirvaniyə həsr olunmuş növbəti buraxılışı yayımlanıb Yan 12, 2023 | 11:33 / Müsahibələr, çıxışlar

“Mədəniyyət” kanalında Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin baş direktoru, akademik Rafael Hüseynovun təqdimatında “Vətənim” verilişinin növbəti buraxılışı yayımlanıb.

Verilişdə klassik Azərbaycan ədəbiyyatının görkəmli nümayəndəsi, şair-filosof, nasir Xaqani Şirvaninin yaradıcılığına, onun dövrünün ictimai-ədəbi və mədəni mənzərəsinə geniş nəzər salınıb.

Bildirilib ki, Xaqani təqribən 1126-cı ildə Şamaxıda anadan olmuşdur. İlk təhsilini əmisindən almış və dövrünün müxtəlif elmlərinə dərin maraq göstərmişdir. Gənc yaşlarından yüksək şairlik istedadını göstərən Xaqani Şirvanşahlar sarayına dəvət edilmiş və orada böyük şöhrət tapmışdır. Saray çəkişmələri nəticəsində şair həbs edilmişdir. Həbsdə olduğu dövrdə o, "Həbsiyyə" şeirlərini yazmışdır.

Akademik Rafael Hüseynov bildirib ki, daha sonralar Xaqani Şirvani Yaxın Şərq ölkələrində səfərdə olmuş və təəssüratlarını poetik əsərlərdə vermişdir.

Qeyd olunub ki, Xaqaninin zəngin ədəbi irsi 17 min beytlik lirik şeirlər divani, "Töhfətül-İraqeyn" poemasından, bədii nəsrin maraqlı nümunələri olan 60 məktubdan ibarətdir. Divanındakı şeirlər qəsidə, qəzəl, mədhiyyə, mərsiyə, rübai və s. ibarətdir. Onun ictimai-fəlsəfi məzmunlu əsərlərinə "Şiniyyə" və "Mədain xərabələri" qəsidələri, "Həbsiyyə" şeirləri və "Töhfətül-İraqeyn" poeması daxildir.

Şairə həsr olunmuş verilişi buradan izləyə bilərsiniz.