Ədəbiyyat Muzeyində “Qanlı Yanvardan istiqlala gedən yol” mövzusunda elmi sessiya keçirilib + Foto Yan 18, 2023 | 14:10 / Konfranslar, İclaslar

Mədəniyyət Nazirliyinin Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyində 20 Yanvar faciəsinin 33-cü ildönümünə həsr olunmuş “Qanlı Yanvardan istiqlala gedən yol” mövzusunda elmi sessiya keçirilib.

Tədbiri muzeyin baş direktoru, akademik Rafael Hüseynov açaraq müasir tariximizdə ən faciəli günlərdən biri olan 20 Yanvar hadisələrinin elmi, siyasi, tarixi və fəlsəfi mahiyyətindən bəhs edib. O, bu faciənin xalqımızın azadlığı və müstəqilliyi yolunda böyük əhəmiyyət daşıdığını, Azərbaycanın ərazi bütövlüyü uğrunda aparılan mübarizə tarixinə əbədi qəhrəmanlıq salnaməsi kimi daxil olduğunu vurğulayıb.

20 Yanvarın xalqımızın qürur tarixi, qəhrəmanlıq səhifəsi olduğunu söyləyən akademik Rafael Hüseynov qeyd edib ki, bu hadisə millətin düşüncəsində və Azərbaycanın həyatında həlledici dönüş nöqtəsi oldu. 20 Yanvar faciəsi təkcə xalqımızın deyil, bütövlükdə keçmiş Sovet İttifaqının gələcək taleyini müəyyən edən bir hadisəyə çevrildi. Azərbaycanın istiqlalı, dövlət müstəqilliyi bu hadisədən bir il sonra elan edildi.

Baş direktor bildirib ki, xalqın mübarizə əzmini qırmaq üçün 20 Yanvar faciəsi törədildi, yüzlərlə günahsız insan qətlə yetirildi, yaralandı və həbs edildi, küçələr gülləbaran edildi. Məhz 20 Yanvar hadisələri xalqımızın öz milli azadlığına qovuşmasına təkan verdi və müstəqilliyə gedən yolun başlanğıcı oldu.

Vurğulanıb ki, 1990-cı il yanvarın 19-da hərbi əməliyyatın növbəti mərhələsi kimi Azərbaycan televiziyasının enerji bloku partladıldı, respublika televiziyası və radiosunun verilişləri tamamilə kəsildi.

Rafael Hüseynov ölkənin kütləvi informasiya vasitələrinin fəaliyyətinin dayandırıldığı, xalqın informasiya almaq hüququndan məhrum edildiyi bir dövrdə Ulu Öndər Heydər Əliyevin, eləcə də Azərbaycan ziyalılarının Qanlı Yanvar faciələri zamanı Azərbaycan həqiqətlərinin dünyaya çatdırılması istiqamətində gördükləri işlərdən bəhs edib, dünyanın müxtəlif kütləvi informasiya vasitələrinə 20 Yanvar dəhşətləri ilə bağlı verdikləri müsahibələrdən söz açıb.

Xatırladıb ki, bu qanlı hadisənin ertəsi günü xalqımızın böyük oğlu, Ümummilli Lider Heydər Əliyev özünün və ailəsinin həyatını təhlükəyə ataraq İlham Əliyevlə birlikdə Moskvada Azərbaycanın daimi nümayəndəliyinə gedərək mətbuat konfransında bu vəhşiliyi qətiyyətlə pisləyib, qətliamın başvermə səbəblərini açıqlayıb, 20 Yanvar faciəsini bütün dünyaya bəyan edib.

Həmin dövrdə ədəbiyyatımızda 20 Yanvar və şəhidlər mövzusu ilə bağlı qələmə alınan nümunələrdən söz açan akademik Rafael Hüseynov bu əsərlər arasında Xalq şairi Bəxtiyar Vahabzadənin, yazıçı-publisist Rafiq Səməndərin və digərlərinin yaradıcılığının xüsusi məna daşıdığını söyləyib.

Çıxışının sonunda Rafael Hüseynov Müzəffər Ali Baş Komandan, Prezident İlham Əliyevin rəhbərliyi altında rəşadətli Azərbaycan Ordusunun torpaqlarımızı işğaldan azad edərək ölkəmizin ərazi bütövlüyünü bərpa etməsi ilə şəhidlərimizin qisasının alındığını, Qarabağda böyük quruculuq işlərinin aparıldığını və bu gün Azərbaycanın dünyada getdikcə daha yüksək mövqe tutduğunu söyləyib.

Elmi sessiyada muzeyin Komparativistika və bədii tərcümə şöbəsinin müdiri, filologiya elmləri doktoru, professor Şəfəq Əlibəyli 20 Yanvar hadisələrindən, onun acı nəticələrindən söz açıb, həmin günlərlə bağlı xatirələrini bölüşüb.