Xalq artisti Arif Babayevin anadan olmasının 85 illiyi qeyd olunub Fev 20, 2023 | 19:56 / Yubileylər

Fevralın 20-də Mədəniyyət Nazirliyinin təşkilatçılığı ilə Müslüm Maqomayev adına Azərbaycan Dövlət Akademik Filarmoniyasının səhnəsində Xalq artisti, görkəmli xanəndə Arif Babayevin 85 illik yubileyinə həsr olunmuş konsert təşkil edilib.

Musiqili gecədə xalq artistləri, ictimaiyyət nümayəndələri və sənətçinin yaxınları iştirak ediblər.

Əməkdar incəsənət xadimi Hafiz Quliyev tədbirin əhəmiyyətini vurğulayaraq, görkəmli xanəndə Arif Babayevin yaradıcılığından danışıb: "Bu gün biz xanəndəlik sənətimizin ən görkəmli nümayəndələrindən olan ustad sənətkar Arif Babayevin sənət işığına yığışmışıq. Arif Babayev özünəməxsus ifası ilə çox insanların sevgisini qazana bilib. Bu səbəbdən də o şəxsiyyət kimi həmişə xalqına yaxın olub. A.Babayevin yaradıcılığı o qədər geniş şaxəlidir ki, haqqında bir çox kitablar, məqalələr yazılsa da hələ ki, tam olaraq onun sənəti araşdırılmayıb. Çox güman ki bu da gələcəkdə müasir musiqişünaslar tərəfindən geniş tədqiq olunacaq. Bu, Arif Babayev sənətinin həmişəyaşar olduğunun təsdiqidir".

Xalq artisti Siyavuş Kərimi Arif Babayev yaradıcılığının zənginliyindən danışaraq deyib: “Arif Babayevin özünəməxsus səsi Azərbaycan muğam sənətinin xəzinəsidir. Eyni zamanda onun opera səhnəsindəki ifalarını da xüsusən qeyd etmək olar. A.Babayev gözəl sənətkar olmaqla yanaşı, həmçinin gözəl şəxsiyyəti olan bir insandır. O, pedaqoji fəaliyyəti ilə də muğam sənətinə xeyli sayda ifaçılar bəxş etmişdir. Mən inanıram ki, yubiley gecəsində iştirak edən hər kəs Arif Babayev sənətinə rəğbət bəsləyən və onu sevənlərdir".

Diqqətə çatdırılıb ki, onun yaradıcılığında “Şur”, “Segah” muğam dəsgahları, “Arazbarı”, “Qarabağ şikəstəsi” zərbi muğamları xüsusi yer tutur. Xüsusilə, “Segah” muğamını Arif Babayev təkrarolunmaz bir üslubda oxuyub. Xanəndə həm də təsnif və xalq mahnılarının ifaçısı kimi çox sevilir. Arif Babayev 1990-cı ildə tarixdə ilk dəfə muğam professoru adı alıb. Onun səhnə mədəniyyəti həm xanəndə, həm də artist üçün əsas amillərdən biridir. Arif müəllim öz səhnə mədəniyyəti ilə də seçilir. Bu, onun xasiyyətində, hərəkətində təbii xarakter daşıyır. Arif Babayev xoşbəxt sənətkardır, çünki tale ondan heç nəyi əsirgəməyib. Yaraşıqlı, boy-buxunlu, cüssəli – bu da səhnə üçün çox vacib olan amillərdəndir. Arif Babayevin yaradıcılığının inkişafında Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının misilsiz rolu olub. O, uzun illər bu teatrın solisti kimi fəaliyyət göstərib, bu işdə yorulmadan çalışaraq bir-birindən gözəl obrazlar yaradıb. Burada çalışdığı müddətdə, qısa bir zaman ərzində teatrın səhnəsində muğam operalarında Məcnun, Kərəm (Üzeyir Hacıbəylinin “Leyli və Məcnun” və “Əsli və Kərəm” operaları), Aşıq Qərib (Zülfüqar Hacıbəyovun “Aşıq Qərib” operası), Camal (Şəfiqə Axundovanın “Gəlin qayası” operası), Şah İsmayil (Müslüm Maqomayevin “Şah İsmayıl” operası) kimi yaddaqalan obrazları yaradıb və dinləyici auditoriyasında böyük uğur qazanıb.

Sonra Xalq artisti, xanəndə Arif Babayev tədbir təşkilatçılarına və iştirakçılara öz təşəkkürünü bildirib.

Musiqili gecədə Xalq artistləri Mənsum İbrahimov, Zabit Nəbizadə, Nəzakət Teymurova, Aygün Bayramova, Elşən Mansurov, Elçin Həşimov, Əməkdar artistlər Cabir Abdullayev, Təyyar Bayramov, Fehruz Məmmədov, Zakir Əliyev, Gülüstan Əliyeva, Bəyimxanım Vəliyeva, Elnur Əhmədov, Əliağa Sədiyev, Xəyyam Məmmədov, Rauf İslamov, Ələkbər Ələkbərov, Əməkdar incəsənət xadimi Aqil Məlikov, Əməkdar müəllim Qəzənfər Abbasov, Vüqar Əliyev, Səbuhi İbayev, Hüseyn Məlikov, Mirələm Mirələmov, Elnur Zeynalov, Rəvanə Əmiraslanlı, Elman Sadıqov, Rəşad İbrahimov, Təbriz Yusubov, Altay Niftəliyev, Araz Ağaverdiyev yubilyarın repertuarından olan əsərləri dinləyicilərə təqdim ediblər.

AZƏRTAC