“Vətənim” verilişinin növbəti buraxılışı yayımlanıb + Foto Avg 29, 2023 | 11:00 / Müsahibələr, çıxışlar

Avqustun 28-də “Mədəniyyət” kanalında Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin direktoru, akademik Rafael Hüseynovun təqdimatında “Vətənim” verilişinin növbəti buraxılışı yayımlanıb.

"Stalin və Azərbaycan ziyalılığı" mövzusuna həsr olunmuş verlişdə akademik Rafael Hüseynov 29 il Sovet İttifaqına rəhbərlik etmiş İosif Stalin repressiyalarının dəhşətlərindən, repressiyalar zamanı əks-inqilabi fəaliyyətdə, casusluqda, anti-sovet təbliğatı aparmaqda şübhəli bilinən insanların təqibi, güllələnməsi, həbs olunması, əmək düşərgələrinə göndərilməsindən bəhs edib.

Stalinin Azərbaycan dövrü, onun Bakı ilə bağlı əhvalatlarından danışan alim bildirib ki, Stalin keçmişdə qalsa da bu gün bu şəxsiyyətin adı yaşamaqdadır. Stalin kimi şəxsiyyətlərin tarixdəki rolu olduğu kimi cəmiyyətə təqdim edilməlidir.

Rafael Hüseynov repressiya qurbanları olan ziyalılarımızın yaxınlarının repressiya dövrü ilə bağlı ona danışdığı əhvalatlardan da bəhs edib.

O, Stalinin Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin qurucusu Məmməd Əmin Rəsulzadəni güllələnməkdən xilas etməsindən söz açıb. Akademik Rafael Hüseynov Stalin və M.Ə.Rəsulzadə arasında olan dostluq münasibətlərindən danışaraq Stalinin M.Ə.Rəsulzadəyə özü ilə birgə fəaliyyətini davam etdirməyi təklif etdiyini, lakin M.Ə.Rəsulzadənin mühacirətə getməyi seçdiyini diqqətə çatdırıb. Bildirib ki, 1923-cü ilin yanvarında M.Ə.Rəsulzadə mühacirətdən Stalinə məktub göndərərək onunla dostluğuna sadiq qaldığını və Stalinin yaxşılığını unutmadığını qeyd edib.

Verilişdə Üzeyir Hacıbəyovun "Arşın mal alan" operettası əsasında çəkilən filmin taleyinin Stalin tərəfindən dəyişdirilməsindən və "Arşın mal alan" filminin SSRİ-nin 30-50-ci illərində ən nüfuzlu mükafatı olan Stalin Mükafatına layiq görülməsindən də bəhs edilib.

Akademik Rafael Hüseynov Azərbaycanın Xalq artisti, görkəmli aktyor, opera müğənnisi, rejissor, pedaqoq, tanınmış teatr xadimi Hüseynqulu Sarabskinin Stalinlə bağlı xatirələri barədə məlumat verib. Muzeyin direktoru Sovet bəstəkarı, dirijor, musiqişünas, publisist, dramaturq, pedaqoq, ictimai xadim Üzeyir Hacıbəyovun “Koroğlu” operasını yazmasının tarixçəsindən danışıb, bu operanın onu təqiblərdən xilas etdiyini bildirib.

“Ü.Hacıbəyov kimi dühanın varlığı mədəni həyatımızda elə bir dalğa idi ki, hər sahəyə onun bəhrəsi çatırdı”, - deyə qeyd edən Rafael Hüseynov 1940-cı illərdən sonra Ü.Hacıbəyovun müxtəlif bəhanələr ilə təqiblərə məruz qaldığını söyləyib.

Diqqətə çatdırılıb ki, Stalin, həmçinin Sovet İttifaqı Qəhrəmanı, “Mixaylo” ləqəbi ilə tanınan əfsanəvi partizan Mehdi Hüseynzadə ilə bağlı tədqiqatların aparılmasına dair tapşırıq vermiş və beləliklə, unudulmuş bir qəhrəmanımız tarixə qayıtmışdır.