Nizami Muzeyində Həmidə Cavanşir-Məmmədquluzadənin 150 illik yubileyinə həsr olunan tədbir keçirilib Yan 10, 2024 | 11:19 / Konfranslar, İclaslar

Azərbaycan xalqının mədəni inkişaf tarixində mühüm rol oynamış maarifçi qadınlardan biri də Cavanşirlər nəslinin görkəmli nümayəndəsi Həmidə Cavanşir-Məmmədquluzadədir.

XIX əsrin sonları - XX əsrin əvvəllərində yaşayıb, məhsuldar ictimai fəaliyyətlə məşğul olmuş bu ziyalı xanım daim xalqının rifahı üçün çalışmış, cahilliyə, mövhumata qarşı mübarizə aparmışdır. Avropa təhsili almış böyük maarifçi, tarixçi, "Qarabağ xanlığının siyasi vəziyyətinə dair" əsərinin, eləcə də çoxsaylı şeir və tərcümələrin müəllifi - Əhməd bəy Cavanşirin qızı olan Həmidə xanım zəngin dünya görüşü və idarəçilik qabiliyyəti ilə daim seçilmişdir.

Bunu Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyində təşkil olunmuş elmi seminar məşğələsində məruzə ilə çıxış edən Doktorantura və elmi inkişaf şöbəsinin elmi işçisi Rəhilə Sadıqova deyib.

Məruzəçi Həmidə Cavanşirin çoxşaxəli sosial-ictimai fəaliyyətindən söz açaraq, onun Qarabağ əhalisinin rifahının yüksəldilməsində əvəzsiz xidmətlər göstərdiyini bildirib. Qeyd edib ki, əsl xalq təəssübkeşi olan Həmidə xanım Qarabağda oğlan və qızların birgə təhsil aldığı məktəb təsis edib, qadınlar üçün toxuculuq emalatxanası açıb, öz tibbi bilikləri sayəsində yoluxucu xəstəliklərin qarşısını almaq məqsədilə müxtəlif tədbirlər görüb.

Rəhilə Sadıqova əlavə edib ki, Həmidə Cavanşir qadınların təhsil alması üçün əlindən gələni əsirgəməyib, onların sosial əməyə cəlb olunması, hər hansı bir peşəyə yiyələnməsi üçün çalışıb.

Seminar məşğələsi filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Nərmin Əliyeva və digər iştirakçıların sualları ilə başa çatıb.