Muzeydə Məhəmməd Əmin Rəsulzadəyə həsr olunmuş tədbir keçirilib + Foto İyun 03, 2022 | 11:28 / Konfranslar, İclaslar

AMEA Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyində milli istiqlalın görkəmli ideoloqu, ictimai-siyasi xadim, alim Məhəmməd Əmin Rəsulzadəyə həsr olunmuş elmi seminar məşğələsi keçirilib.

Muzeyin doktorantı – Məhəmməd Əmin Rəsulzadə ədəbi-filoloji irsinin tanınmış tədqiqatçısı, jurnalist Nəcibə Bağırzadə məruzə edərək türkçü, azərbaycançı Məhəmməd Əmin Rəsulzadənin Azərbaycan ədəbiyyatını araşdıran əsərlərinə müraciət edib, alimin həm klassik dövr, həm də XX əsr xadimlərimiz haqqında görüşlərini diqqətə çatdırıb. Bu elmi istinad və örnəklər içərisində Rəsulzadənin, xüsusən, Əfzələddin Xaqani Şirvani, Ümmügülsüm, Əmin Abid Gültəkin yaradıcılığına Rəsulzadə münasibəti önə çəkilib. Nəcibə Bağırzadə ədibin “Çağdaş Azərbaycan ədəbiyyatı” kitabından və “Azərbaycan Yurd Bilgisi”,  “Azərbaycan” adlı məcmuələrdəki məqalələrindən nümunələrlə çıxış edib.

Bildirilib ki, M.Ə.Rəsulzadənin həm siyasi, həm də elmi, publisistik irsinin daha dərindən öyrənilməsinə və təbliğinə ehtiyac vardır. Cünki onun  siyasi məqalələrində olduğu kimi,  filoloji araşdırmalarında da çox mühüm tarixi dərslər yer alır.

Seminar məşğələsində muzeyin “Mədəni irs və mənbəşünaslıq” şöbəsinin müdiri, professor Xatirə Bəşirli, “Komparativistika və bədii tərcümə” şöbəsinin elmi işçisi Natavan Mustafayeva, “Ekspozisiyanın qorunması, izahı və audio müşaiyətin təmini” şöbəsinin müdiri  Tomiris Babanlı və digərlərinin sual və çıxışları səsləndirilib.